Ivan » Specials » Diervriendelijk tuinieren

Tips voor meer leven in de tuin

De tuin komt tot leven door de aanwezigheid van dieren. Vogels die een nest bouwen in de heg, vlinders die op zoek zijn naar nectar, bijen in de bloemenborder, een lieveheerstbeestje op een plant en een kikker in de vijver brengen de tuin tot leven. Maar wat maakt een tuin aantrekkelijk voor dieren en hoe kan een tuin worden omgetoverd tot een levendige tuin?

Natuurlijke tuin

In een natuurlijke tuin komt een grote variatie aan planten en dieren voor. Een gevarieerde beplanting biedt voedsel en een schuilplaats aan onder andere vogels, kikkers en insecten. Vlinders, hommels en bijen bezoeken bijvoorbeeld de nectarrijke planten, lieveheersbeestjes eten bladluizen, kikkers eten slakken en wormen en vogels eten bessen en zoeken beschutting in de heg. Er is zogezegd sprake van een natuurlijk evenwicht en de kans op ziekten en plagen is daardoor zeer klein. Het is van belang planten te kiezen die elkaars groei en bloei positief beïnvloeden en op de juiste plaats in de zon of schaduw worden gezet.

Vogels

Vogels eten ook enorme hoeveelheden (schadelijke) insecten. Het is dus belangrijk om de tuin aantrekkelijk te maken voor vogels. Dit kan bijvoorbeeld door besdragende struiken te plaatsen, nestgelegenheid en geborgenheid te bieden en een waterschaal neer te zetten. Niet alle insecten en slakken zullen ten prooi vallen aan de vogels. Bij overlast of een plaag is het van belang om milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Om te voorkomen dat de vogels vergiftigde slakken eten en daardoor doodgaan.

Water

Een vijver trekt amfibieën, insecten en vogels aan en is een belangrijk element in een natuurlijke tuin. Ook voor planten is water uitermate belangrijk. Als een tuin voor een groot gedeelte uit tegels en stenen bestaat hebben planten bij warm weer moeite om aan voldoende water te komen. Het regenwater verdampt namelijk te snel en bereikt de plantenwortels niet meer. Bodembedekkers in de tuin en paden en terassen van houtsnippers of grind zullen de waterhuishouding in de tuin verbeteren.

Rommelige tuin

Veel dieren voelen zich thuis in een rommelige tuin. Daar vinden ze voedsel en beschutting. Bijvoorbeeld in een stapelmuur van losse stenen, in een wal van takken, een composthoop of in een rommelig hoekje van de tuin met wilde planten. Opruimen hoeft dus niet zo nodig en veelal zijn er genoeg insecten en micro-organismen in de tuin die de plantenresten en bladeren op een natuurlijke manier zullen opruimen.

Bodembedekkers in de tuin

Iedere tuinbezitter heeft er in zekere mate mee te maken: het terugkerende ritueel van het onkruidvrij maken van de tuin. Want een stukje kale grond in de tuin zal binnen de kortste keren worden bevol…
Meer vlinders in de tuin

Meer vlinders in de tuin

Vlinders geven tuinbezitters extra plezier in de tuin. Het is een vrolijk gezicht om vlinders van allerlei soorten en kleuren tussen de bloemen te zien fladderen. Maar hoe lok je meer vlinders naar de…

Tips voor een vogelvriendelijke tuin

De hoeveelheid vogels en de diversiteit aan vogels in de tuin hangen voor een groot deel af van de inrichting van de tuin. Vogels zijn namelijk op zoek naar een veilige omgeving, naar voedsel, water e…
Gepubliceerd door Ivan op 17-04-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.